Binlerce yıllık tarihe sahip olan ahşap yer döşemeleri, asırlardır insanoğlunun vazgeçemediği dekoratif bir malzeme haline gelmiştir. Ahşap parke Amerika da keşfedildikten sonra kullanım alanlarına göre geliştirilmiştir. Asırlar önce keşfedilen ahşap parke, o zamanın imkânları ile ilkel aletlerle uygulamaları yapılmaktaydı. Teknolojinin artması ile ahşap parke için yeni cihazlar üretilerek bu işi yapan parke ustalarına büyük kolaylık sağlamıştır. Parke kesimi için kullanılan el testerelerinin yerine motorlu hızarlar, parke üzerinde oluşan kot farklılıklarının giderilmesinde kullanılan rendeler ve Tıraşlama bıçaklarının yerinede sistre makinesi üretilmiştir. Ahşap parke uygulamasının en zahmetli işi olan parke Tıraşlama işi sistre makinesinin icadı ile parke ustalarını hem zahmetten kurtarmış hem de kusursuz işçiliklerini sergileme fırsatı sunmuştur.

Ankara’ da Sistre Cila Yapan Firmalar

Sistre makinesinin icadı ile sistreci ustaları, parke döşeme ve parke sistre ustaları olarak ikiye ayırmıştır. sistre ahşap parke uygulamasında en son işlem olduğundan kusursuz şekilde yapılmalıdır. Hatalı yapılan sistre den oluşabilecek kusurları giderebilecek bir işlem olmadığından dolayı bu işi iyi yapabilecek, iyi yetişmiş, ince görebilen ustalar tarafından yapılmalıdır. Sistre uygulaması standartlara uygun olarak yapılmalıdır. Standartlara uygun yapılmayan sistre sonrası vernikleme ve cilalama işlemleri kesinlikle istenilen sonuçları vermeyeceği gibi ne ustaları nede kullanıcıları memnun etmeyecektir. Sistre uygulaması mutlaka sırası ile gerekli techisatları kullanarak yapılmalıdır.

Ankara’da Sistre Cila Ustası

Standartlara uygun sistre sırası ile şu şekilde yapılmalıdır.

  • Ahşap yer döşemeleri mutlaka döşeme sitiline göre silinmelidir.
  • Parke ilk etepta 40 lık zımpara ile silinmelidir.
  • İkinci olarak 60 lık zımpara ile tekrar silinmelidir.
  • Parke aralarında boşluklar ve çatlaklar macun ile doldurulmalıdır.
  • Boşluklar doldurulduktan sonra yeteri kadar kurutulmalıdır.
  • Macun kuruduktan sonra 120 lik zımpara ile tekrar silinmelidir.
  • Sistre makinesinin yanaşamadığı yerler spiral makinesi ile zımparalanmalıdır.
  • Duvardaki ve parke üzerindeki tozlar tamamen giderilmelidir.
  • Tozlar alındıktan sonra selülozik vernik ile verniklenmelidir.
  • Vernik kuruduktan sonra bütün alan sıfır zımpara ile yüzey pütürlerden arındırılmalıdır.
  • Zımpara işlemi tamamlandıktan sonra oluşan tozlar mükemmel şekilde alınmalı, tozlardan arındırılmalıdır.
  • En son işlem olarak parkenin parlatılması için isteğe bağlı olarak cam cila veya çift komponentli cilalar ile parlatma işlemleri yapılır.
  • Bu işlemler bittikten sonra malzemelerin nakliyesi yapılarak sistre işlemi son bulur.

Cilanın ortalama kuruma süresi minimum 12 saat maksimum 24 saat olmalıdır. Kuruma süresi tamamlana kadar alandaki cam ve kapıların tamamen kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Alana eşya taşırken eşyaları sürüklememeli kaldırarak taşınmalıdır. Eşyaların bacak kısımlarına keçe yapıştırılırsa parkenin uzun yıllar çizilmeden, parlaklığını korumuş olursunuz. Profesyonel olarak uygulaması yapılan sistre uzun süre hiç bakım yapılmaksızın kullanılabilir. Günümüzde masif parke kullanımının azalması sistre ustalarının da giderek yok olmasına neden olmaktadır. Biz Ankara sistre olarak mesleğimizi en iyi şekilde icra ederek her dönem yeni sistre ustaları yetiştirip sektörün ayakta durmasında yardımcı olmaktayız. Ankara nın her yerinde sistre uygulaması yapan firmamız en uygun fiyatlar ile parkelerinize sistre yapmaktadır. Firmamız sistre hakkında her türlü teknik bilgi ve donanıma sahiptir. Ankara sistre firmamıza başvuran müşterilerimiz her zaman kazançlı çıkmaktadır.